Höstgryta med kyckling & Kikärter

Höstgryta med kyckling & Kikärter
Här kommer ett dunder recept för alla kalla höstkvällar. En perfekt vardags rätt som tar lite längre tid men värd all möda då den lätt kan göras i storkok för flera dagar i matlåda med en krispig sallad eller bara lite nykokt ris. Vi tog endast ett krispigt surdegsbröd till som vi doppade i grytan. Smakerna blev succé i munnen.

5 personer
Tid. 60 min + 40 min om du vill göra ugnsrostade tomater för mer djup i smakerna
4 kycklingfiléer
1 burk krossade tomater
2 kycklingbuljongtärningar
1 dl kokande vatten
250g ugnsrostade tomater (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
2dl grädde
1 dl vitt vin
2 – 4 tsk sambal oelek (beroende på hetta du vill ha)
1 förpackning kokta kikärtor (avrunna)
1 limpa italienskt surdegsbröd eller annat surdegsbröd
Olja med en krossad vitlöksklyfta

Tillbehör, smör och dina favoritkryddor för stekning samt färsk timjan, persilja och någon krämig ost som gardering. Jag använde mig av kaltbach som är en stående favorit här hemma.

1.Rensa filéerna och dela dem på längden. Bryn dem med smör och kryddor runt om ordentligt och lägg dem på en tallrik och förslut med aluminiumfolie.

2. Finhacka vitlöken och bryn dem i samma gryta som kycklingen legat i.

3. Häll på krossade tomaterna, ugnsrostade tomaterna, vinet, sambal oelek, grädden.
Koka upp 1 dl vatten och blanda buljongtärningarna för att sedan hälla i grytan.
Låt småkoka 50 min med lite omrörning i mellan åt.

4. Häll i kikärtorna och kycklingen. Låt småkoka ytterligare 10 min.

5. Under tiden sätter du ugnen på 250° skivar brödet, penslar med olja, pressad vitlök och flingsalt. Ställ i ugnen ca 10 min. brödet ska få lite färg men inte helt gyllene.

Hoppas du gillar receptet


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.