
Vispad vaniljpannacotta med ingefärskokta päron & havresmul
Yes, du hörde rätt! Låter det inte alldeles underbart? En dessert som går utmärkt att förbereda dagen innan gästerna anländer eller kanske bjuda familjen på nu till söndagskaffet.
Receptet gäller 4 – 8 personer beroende på storlek av portion
Vaniljpannacotta (10 min + 2 tim i kyl)
3 dl grädde
1 gelantinblad
3 msk socker
½ tsk vaniljpulver
Tillvägagångssätt
1. Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten ca 5 min.
2. Koka upp grädden, socker och vaniljpulver i en kastrull. Dra bort från spisen.
3. Krama ur gelantinbladet och lägg i gräddblandningen. Vispa runt tills gelantinet smälter helt. Låt svalna något innan du häller upp i en skål och ställer in i kylen.
4. Vänta minst 2 timmar innan du vispar upp pannacottan.
Ingefärskokta päron (30 min)
4 päron
5 cm färsk ingefära
1 l vatten
3 dl socker
3 msk kanel
½ citron
Tillvägagångssätt
1. Skala päronen men behåll skaftet. Stick päronen med en träpinne eller gaffel för att få mer smak.
2. Skölj ingefäran, koka upp vattnet med resterande ingredienser och lägg i päronen. Låt sjuda ca 25 min. Servera direkt eller häll över i en burk med lock och placera i kylen.
Havresmul (15 min)
40 g smör
1 msk grädde
1 dl havregryn
½ dl socker
1 ½ msk sirap
Tillvägagångssätt (5 min)
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sätt stekpannan på mellan medel och hög temperatur. Häll i blandningen i pannan och bryn tills det blir gyllenebrunt. Ställ åt sidan låt svalna och stelna till.
Sammanfattning av desserten
1. Dela päronen på mitten. Vispa upp pannacottan, lägg i en spritspåse och spritsa en fin dekoration. Toppa med havresmul och citronmeliss. Servera dina gäster och njut. Ha en fantastisk dag.
