Smakprov från Libanon?

Smakprov från Libanon?

Det är alltid kul att experimentera i köket när tiden finns. Jag blir lugn av det, tror man på sig själv blir det oftast bra om man har en grundtanke och respekt för råvarorna. Det finns så mycket mat jag skulle vilja testa laga, så många kulturer som är helt okänd mark än så länge men det kommer! Jag försöker hinna med så mycket matlagning jag kan 😋.

Köpte mig ett libanesiskt ris här om dagen och fick idén att testa göra en gryta med nötfärs och Toum (len vitlökskräm), samt ett tortilliabröd.. känns som. Jag kanske blandar flera olika kulturer men gör mitt bästa 😂.

Mustig kebabgryta
500 g nötfärs
1 tsk: paprikakrydda, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma, vitpeppar, salt
½ kruka persilja
1 ägg

1 förpackning cocktailtomater
1 paprika
1 rödlök
1 påse padrones
2 vitlöksklyftor
2-3 dl vatten
Ev en buljongtärning för mer smak

1. Blanda kryddorna och grovhackad persilja. Knäck ägget och blanda allt i nötfärsen. Forma dem avlånga.
Bryn dem runt om i stekpanna eller gryta. De behöver inte bli helt klara inuti, bara de har en fin färg runt om.
2. Lägg tomater och vitlök hela i grytan. Dela de andra grönsakerna ganska stora bitar.
3. Låt småputtra 20-25 min på låg värme och servera med libanesiskt ris. Jag köpte Sevan dem har en väldigt bra förklaring på förpackningen hur man tillagar riset.
Den här vitlökskrämen blir lenare än aioli och godare än majonäs. Den är så lätt och len men samtidigt full med god smak. Det bästa är att det går på 30 sek att göra ⭐

Toum (len vitlökskräm)
½ vitlök
2 äggvitor
2 dl olja, Jag använde rapsolja
Salt
1. Mixa äggen och häll en tunn stråle med olja tills dem går ihop till en len kräm. Tillsätt salt och vitlök, fortsätt mixa tills allt är blandat. Ställ den gärna i kylen en stund så den kallnar. Servera till grytan, det blir sååå gott!

Hur jag gör mina tortilliabröd ⬇️

Perfekta att förbereda först eftersom dem ska bli mjuka och lätta att jobba med.

Snabba tortilliabröd
2 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten
2 msk olja
1 tsk salt
½ kruka hackad persilja

1. Blanda alla torra ingredienser och häll på olja och kokande vatten. Blanda ihop till klumpfri deg.
2. Lägg i plastfolie och låt vila minst 20 min så går dem lätt att kavla ut.
3. Dela dem golfbollsstora, kavla ut tunt, cirka 1,5 millimeter och stek i 30–60 sekunder på varje sida i torr panna på medeltemperatur tills bröden är torra och har fin färg.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *