Semlor med saffran och mandelmassa

Semlor med saffran och mandelmassa
100 g smör
3 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
2 tsk kardemumma, stött
25 g jäst för söta degar
1 ägg
9 – 11 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

ca 10 stycken
1 ägg, till pensling
1½ dl mandel
1½ dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Bullarna
Smält smöret.
Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig.
Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga.
Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen och dela den i 30 bitar.
Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Pensla ägget och grädda i 225° ca 8 minuter.
Låt svalna under duk.

Fyllningen
Riv mandelmassan, blanda i sockret och späd med mjölken.
Vispa grädden.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan.
Fyll i generöst, toppa med vispgrädde, sätt på locket och sikta över florsocker.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *